Корисна інформація

"Вбивство священного оленя": рецензія

Йорґос Лантімос подарував світу чудовий фільм "Лобстер". Цей фільм досліджує інший світ, у якому одинакам треба знаходити за обмежений проміжок часу пару на все життя, або їх перетворюють на тварин, але коли люди знаходять один одного, вони живуть у гарних умовах. Складно назвати цей фільм антиутопією, адже є ряд людей, які почуваються в ньому добре (і це більшість). У будь-якому разі, "Лобстер" має чимало цікавих тем, які він докладно досліджує.
Цього року на Каннському кінофестивалі було представлено новий фільм Лантімоса. В мене після "Лобстера" очікування були вельми високими. Стрічка розповідає нам про гарну успішну сім'ю, яка стикається з серйозною проблемою.

зображення з сайту kinoafisha.ua зображення з сайту kinoafisha.ua

Батько, хірург, колись невдало прооперував одного пацієнта. Тепер він відчуває за це провину, хоча і не визнає її, тож багато часу проводить з 16-річним сином загиблого, даруючи йому багато подарунків і максимально його підтримуючи. Син пацієнта, Мартін, намагається звести одруженого хірурга зі своєю одинокою матір'ю і, зазнавши поразки, приймає рішення помститися за померлого батька. Тепер сім'я Стівена поступово починає тяжко хворіти, і він має вбити одного з членів сім'ї, аби інші одужали. З такою складною ситуацією Стівен впорався, вбивши члена сім'ї рандомно.
То про що цей фільм? По-перше, він вчить лікарів тому, що не можна пити на роботі, коли чиєсь життя під загрозою. По-друге, це історія про класичний приклад кровної помсти з деякими новаціями. Мартін сам не вбиває Стівена, та й Стівен взагалі не хворіє через власний вчинок. Фактично, він вбив одну людину, і тепер має вбити ще одну. Нібито, це компенсація за життя батька Мартіна. До того ж, жертва приноситься невинна, адже сім'я хірурга нічого не зробила. Власне, тому, мабуть, фільм і має назву "Вбивство священного оленя". Сакральна жертва принесена заради благополуччя інших. В цьому сенсі, фільм правильно демонструє дану проблему. Однак, ця жертва безпосередньо пов'язана з сім'єю хірурга, що могло б викликати певну агресію та запустити коло помсти у подальшому.
Фільм дивитися важко через депресивний саундтрек та сюжет. Історія жертвоприношення розкрита непогано, але цього недостатньо, аби фільм дійсно мав якесь велике значення.
Ставлю 6 з 10.

Оцініть матеріал!